標題: 李澤楷甩電盈「5連敗」 [打印本頁]

港交所否決分拆電訊業務 電盈將上訴【明報專訊】李澤楷跟梁洛施3年的感情關係處理俐落,但他跟電盈(0008)11年的關係卻「難捨難離」。李澤楷06年起五度以不同形式試圖「賣甩」電盈,最新一次嘗試是上月電盈申請分拆電訊業務以商業信託形式上市,但上周遭港交所上市委員會因不符合上市規則而駁回,李澤楷「賣產」錄得「5連敗」。電盈表示不同意裁決,將提出上訴。電盈股價昨日下跌2.2%,收報3.14元。

本港現時未有商業信託上市安排,而電盈3月公布分拆上市的計劃時,明言與港交所、證監會等商討在香港以商業信託上市的可行性。電盈是次遭拒,會否意味商業信託的研究也告一段落?港交所發言人強調,上市委員會拒絕電盈申請,跟商業信託成立與否是獨立事件。上市委員會只考慮電盈分拆業務後,是否符合上市規則。而港交所、證監會及政府會繼續研究香港是否需要設立商業信託。

http://news.sina.com.hk/news/19/1/1/2087144/1.html

又骨水:surrand:

呵呵,李某人慢慢嘆喇:lol

絕對吾可以俾佢私有化的..佢冇得私有化..就諗住分折賣出去..賣哂出去...八仔就等於一個空穀...

當日"大東電報局"既作用系甚麼..相信阿爺系知的...今日佢個屎仔玩呢家野...呢個家族是否如me所料早巳立下主意黎反阿爺??

小女女 發表於 2011-4-28 19:31
絕對吾可以俾佢私有化的..佢冇得私有化..就諗住分折賣出去..賣哂出去...八仔就等於一個空穀...

當日"大東 ...

李澤楷一早就同阿爺有牙齒印。
否則NOW電視點解會親泛民姐?

孤寂如雲 發表於 2011-4-28 22:25
李澤楷一早就同阿爺有牙齒印。
否則NOW電視點解會親泛民姐?

系喎...

好在我有大把計....

小女女 發表於 2011-4-28 22:31
系喎...

好在我有大把計....

乜計?

孤寂如雲 發表於 2011-4-28 22:32
乜計?

:tell:未系時侯出架...

大東電報局、八號仔PCCW到依家,仲未玩夠?

小女女 發表於 2011-4-28 22:37
未系時侯出架...

同PCCW有關?:o

PCCW真係可以W:laugh:

terry_tze 發表於 2011-4-28 22:38
大東電報局、八號仔PCCW到依家,仲未玩夠?

:disagree:佢吾系未玩夠...系玩阿爺姐...

孤寂如雲 發表於 2011-4-28 22:41
同PCCW有關?

:laugh:吾知呢...

小女女 發表於 2011-4-28 22:48
佢吾系未玩夠...系玩阿爺姐...

佢夠班咩:disagree:

terry_tze 發表於 2011-4-28 22:51
佢夠班咩

+ 1:disagree:

terry_tze 發表於 2011-4-28 22:51
佢夠班咩

鞋..就系吾夠班先join埋d走狗同d衰官一齊反阿爺麻...

孤寂如雲 發表於 2011-4-28 23:34
+ 1

;P個低b哨牙仔玩火自焚...遲早消聲瀝跡...

小女女 發表於 2011-4-29 00:35
個低b哨牙仔玩火自焚...遲早消聲瀝跡...

佢玩火都有好多年:L

孤寂如雲 發表於 2011-4-29 00:37
佢玩火都有好多年

:sleepy:佢成家都系..尋日tv news話福街超市系內地豬肉變牛肉..做埋d甘陰質折墮野....

小女女 發表於 2011-4-29 00:43
佢成家都系..尋日tv news話福街超市系內地豬肉變牛肉..做埋d甘陰質折墮野....

福街超市係佢開?我以為係李+x tim

孤寂如雲 發表於 2011-4-29 01:10
福街超市係佢開?我以為係李+x tim

:disagree:有咩相干..成家都系甘衰...

小女女 發表於 2011-4-29 01:20
有咩相干..成家都系甘衰...

起碼李+x無李澤楷咁衰。

孤寂如雲 發表於 2011-4-29 01:21
起碼李+x無李澤楷咁衰。

:disagree:same as both...

小女女 發表於 2011-4-29 02:56
same as both...

起碼李+x心向國家(你可以話係利益)
但係李澤使呢?

孤寂如雲 發表於 2011-4-30 12:33
但係李澤使呢?

個爸冇心向國家..呢層我好肯定的...佢系心向國家的...董伯伯系吾會下臺的....

孤寂如雲 發表於 2011-4-30 12:33
但係李澤使呢?

最低工資來了..佢老豆開始玩野了...如果話佢地一家大細同泛民冇勾結??打死都吾信..呢個家族對佢都系小心些吧...佢再玩..就睇下點令到佢地家族衰落吧...

真正心向國家既富豪只有霍老先生..雖則佢都會為自己最冇用既二便仔鋪路..但呢個二便仔都俾佢老頭子認為佢冇用囉..所以佢對國家玩野既機會好微...吾同果個福街家族...佢地野心真系好大的...

小女女 發表於 2011-5-1 05:47
最低工資來了..佢老豆開始玩野了...如果話佢地一家大細同泛民冇勾結??打死都吾信..呢個家族對佢都系小心些 ...

哦,咁真係要小心D:disagree:

孤寂如雲 發表於 2011-5-2 11:37
哦,咁真係要小心D

李氏家族無一個真心人,吾好為表面所欺騙!