打印 上一篇 下一篇

[轉]有關SP1900突然發生「巨響」之原因

字體大小: 正常 放大

居民

代表老毛鄙視你

唔知點解,坐西鐵果陣好多人問過呢個問題,個問題就係「點解去到某d位就有d由氣體發出既巨響?」。如果你真係想知,就繼續睇落去,睇完記得留言,等我知道有幾多個人對呢個問題有興趣!

原因︰
其實呢下「巨響」,只係要有齊以下2個原因先會出現,原因1就係中性區前後,原因2就係SP1900既P車,簡單D講,呢下「巨響」只有西鐵第2同第6卡同埋係經過中性區前斷電而發出既聲音黎。

何謂中性區?
中性區其實係分隔2個唔同既交流電區間既一個無電區域,至於點解要有中性區呢?就要先明白交流電既原理。交流電同直流電既最大分別,就係交流電既正負極會不斷轉換,再準確既解釋,就係電流既方向會隨時間改變。試諗下,如果2個唔同既交流電區間,會唔會100%係電纜同時正/負極,而路軌又同時係正/負極?呢個可能性唔係無,但我相信會好低。最重要既係,如果2個唔同既區間,電纜分別係正同負極,但係將佢駁埋一齊,咁會發生咩事?輕則就會跳制,重則令供電系統受嚴重損壞。所以就要有一個無電區域分隔2個交流電區間。

點解入中性區前要斷電?
入中性區前要斷電既原因,其實係因為電流如果突然流入另一區間,會令電纜產生高熱而熔斷,所要進入另一區間前,必須斷電先可以進入。

點解斷電後,車入面既野會唔熄?
其實唔係所有野唔熄,而係照明系統同通訊系統唔熄,但會轉用電池供電。至於熄左既有動力系統同冷氣系統。唔信既,入中性區後即時望上去上面,睇下冷氣系統送風機既扇葉係唔係會慢慢停左?

中性區係邊?
西鐵既中性區有4個,分別係天水圍至朗屏站中間一段高架橋、錦上路站大欖隧道入口、荃灣西站至美孚站中段(即荃葵隧道,亦有人稱為葵芳隧道)及南昌站至柯士甸站中後段(近麗翔道)。至於本地有中性區既鐵路就重有馬鐵及東鐵,位置就請睇維基百科中性區

點解只有馬鐵、西鐵同東鐵先有?
因為馬鐵、西鐵同東鐵係用25000V交流電,而前地鐵所有路線則為1500V直流電,至於輕鐵則為750V直流電。由於直流電既正負極係唔會不斷轉換,所以唔洗用中性區分隔。但仍然有龍蝦位(絕緣器)作區間分隔。

重有下次過中性區聽到巨響就唔好再驚,最好就唔好再問點解LA~驚既就比個方法你,就係坐係第3-5卡,總知逢親P卡唔坐就可以。

「巨響」係正常情況下,就只有入中性區前會出現,但其實係降弓前,亦都會斷電。只不過降弓既情況大多數係車廠出現,所以我地係正常情況下只會係入中性區前後聽到。

各位可以評論下是否正確

居民

巨響應該由連接集電弓的一個叫VCB的物體發出而唔係因為開關集電弓發出.

您需要登錄後才可以發表回應 登錄 | 免費註冊

GMT+8, 2024-5-6 08:03

© 2015 SSKYN

回頂部