打印 上一篇 下一篇

[港澳新聞] 佛像顯靈揭肥佬黎醜聞

字體大小: 正常 放大

公民

【本報訊】網民從黎智英住所佛像失竊案揭發黎宅僭建,有網民諷刺黎智英說:「今次佛像顯靈,揭穿你的真面目!」亦有網民質疑,黎智英信天主教,何以家中有佛像。

網民發現黎智英大宅僭建,隨即在討論區分享:「肥佬黎,原來你屋企都有僭建,圍封露台,可能舊年至靜雞雞拆咗,以為神不知鬼不覺,今次佛像顯靈,揭穿你的真面目!」

「天主教徒屋企放佛像」

其他網民熱烈和應:「此事證明,佛祖已離佢而去,神與魔不能共處一室。」「真係人在做,天在看,神靈顯聖真相曝光。」「做得陰騭嘢多,連神佛都要走佬。」「可能係個佛像都頂唔順黎生做咁多令人生厭的事……自己逃走了……」「佛都有火。」「佛祖顯靈。」「大快人心,漢奸應有此報!」

亦有網民質疑:「肥佬黎兩公婆唔係信主o架咩?」「佢唔係天主教徒咩?唔知佢個friend又一樣信天主嘅陳教主同李狀棍屋企有冇佛像呢?」「天主教徒竟然屋企放佛像,可見黎智英份人係幾咁假,難怪壹傳媒全部都係日日作新聞作古仔造假啦。」

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20120715/00176_036.html

兩邊落注,呢的叫精

1萬

1萬

公民

律   師

天主教徒收藏佛像{:escape:}

您需要登錄後才可以發表回應 登錄 | 免費註冊

GMT+8, 2024-4-25 22:20

© 2015 SSKYN

回頂部