打印 上一篇 下一篇

[國際新聞] 英政府網聯署促「收番香港」

字體大小: 正常 放大

3萬

3萬

公民

【明報專訊】香港有人舉起「龍獅旗」示威,激到中央領導紮紮跳,挑起愛國爭論。英國人Ethan Turner仲玩嘢,喺英國政府網站發動聯署,要求英國外交及聯邦事務部設法拯救渴望民主嘅香港人咁話。呢位Ethan Turner仁兄話,中國政府到依家都未能喺香港實踐民主,令愈來愈多香港人憤恨中國;希望英國可以幫香港同中國政府交涉,提出收回香港或畀香港獨立,仲話呢件事「係我們欠咗忠實嘅港人嘅」。

英人發起 「我們欠咗港人」

聯署開放到今年8月3日當地時間下晝1點03分,至噚晚9點,已有逾1000人投票,長期進駐每小時最活躍聯署第2位。Ethan Turner稱,好多港人期望香港恢復英國民主管治。

要注意,無論係投票定發起聯署,都一定要報稱係英國人,或喺英國通常居住,但由於只係要填姓名同基本資料,即使唔係英國人,要啟動一個聯署都唔難。

Emily上網搜尋呢位Ethan Turner係何方神聖,但因為太多人用呢個名,未能肯定Ethan Turner係邊位。如果喺限期內取得10萬人聯署,英國嘅下議院或將討論事件。《南華早報》早前Today's Poll(每日一投)嘅民調顯示,如果有選擇嘅話,91%香港人會投票支持香港變番殖民地。

http://news.sina.com.hk/news/20130326/-2-2927533/1.html

英國想開戰?
家與國的夢不結束,偏偏一顆心抗拒屈服!

公民

找死
我毕业拉

1萬

1萬

公民

律   師

英語語法有很多問題,中式英語的感覺也很重,真的是英國人寫的嗎?

居民

支持英國政府收番港燦,香港就唔駛旨意
維護香港核心價值係香港人最核心既核心價值!!!

居民

絕對支持香港獨立or變番英國殖民地{:tell:}

3萬

3萬

公民

建党痿業 發表於 2013-3-30 12:51
絕對支持香港獨立or變番英國殖民地

死去英國啦{:sowhat:}睇下英國肯唔肯收留你{:laugh:}

居民

morris_2007 發表於 2013-3-30 12:59
死去英國啦睇下英國肯唔肯收留你

移民好耐{:laugh:}

3萬

3萬

公民

建党痿業 發表於 2013-3-30 13:00
移民好耐

依家英國幾點鍾{:heyhey:}響香港扮移左民{:sodizzy:}

您需要登錄後才可以發表回應 登錄 | 免費註冊

GMT+8, 2024-5-14 09:15

© 2015 SSKYN

回頂部