打印 上一篇 下一篇

運房局﹕居屋落成最快要7年

字體大小: 正常 放大

3萬

3萬

公民

【明報專訊】運輸及房屋局常任秘書長栢志高首次透露,若決定政府復建居屋,房委會即使按照「最樂觀的時間表」,最快也要7年時間才有居屋落成;兩名房委會前委員李永達和王坤均表示,只要房屋署加快步伐,3年便可建成居屋。

本身為房屋署長的栢志高昨日在房屋委員會周年會議上,回應委員有關居屋的提問時指出,即使政府覓得合適土地,讓房委會可以在一個沒有斜坡、岩洞和其他限制問題的地盤上興建居屋,亦要花一年時間做規劃、一年去建造基本建設,然後再要用3至5年時間建屋。

他又提到,有言論指復建居屋會即時影響物業市場,「他個人則有疑問」,因最快也要7年時間才有居屋落成。
栢志高又引用《論語.述言》的「三人行,必有我師焉。擇其善者而從之,其不善者而改之」,暗喻現時政府對居屋的取態,會廣納意見作決定,但始終沒有明言政府的決定。

房委兩前委員﹕3至4年可建成

房委會前委員兼居屋小組成員李永達質疑栢志高的「建屋要7年」說法,直指栢志高把規劃程序等時間計入7年當中是「攞嚟講」。他指出,規劃居屋項目可能只是決定項目有沒有商場和停車場等設施,政府若肯從勾地表中勾出「熟地」建居屋,地盤毋須平整,一個居屋項目通常3至4年便可建成。另一前委員兼居屋小組成員王坤亦指出,97年前後,馬鞍山、調景嶺和將軍澳的居屋都是用3年多時間落成,不相信現在要7年才建成居屋。

http://www2.news.sina.com.hk/news/2/1/1/2367535/1.html

7年?政府到底有無心起居屋:sleepy:
家與國的夢不結束,偏偏一顆心抗拒屈服!

居民

morris_2007 發表於 2011-6-28 08:56
【明報專訊】運輸及房屋局常任秘書長栢志高首次透露,若決定政府復建居屋,房委會即使按照「最樂觀的 ...

7年?政府到底有無心起居屋
隻死煲呔跟本系度同條米佬系度玩緊野...系度拖...拖到新政府爆樓市...接個炸旦...等人反中央...而家香港金融體系表面好平穩...但實質已亂到不堪....二三四五六按揭既問題遲早爆煲...樓房借貸同個人借貸市場一片混亂...冇收入(housewife)或月入一萬幾千爭幾十萬card數比比皆是...一身孭住數間財務同財仔數亦多不勝數...收入與舉債比例over廿幾三十倍都有...再吾揭止過度借貸..遲早又發生沙士時果種慘事.....跳樓既跳樓...燒炭既燒炭...破產既破產...更加多悲慘既事發生....

居民

等到7年後人地都住番晒公屋,因為樓市爆煲,經濟不景:dizzy:

居民

braddy 發表於 2011-6-29 00:05
等到7年後人地都住番晒公屋,因為樓市爆煲,經濟不景

其實我呢個月我好累...因為我真系又去左睇野...香港而家要做既就系要迅速甘做金融體系改革..但吾系香港行先...系G 19(除左老美..因為佢冇得救)...歐盟果邊要準備先做..佢地既銀行金融體系就系因為過住放貸過度..先搞到有今日..因為過度放貸..資金就會外流於金融買賣市場...留吾住系國內本土運行...令到自己本身內土經濟吾得活躍...如果G19歐盟佢地系呢兩個月真系重整到金融體系改革...佢地甚至乎可以借助阿爺既力量...佢地本國既經濟一定可以改善...

預告:你個pk陳德霖..我非常眼訓...我聽晚先系大庭廣眾省你個pk......

居民

小女女 發表於 2011-6-29 01:21
其實我呢個月我好累...因為我真系又去左睇野...香港而家要做既就系要迅速甘做金融體系改革..但吾系香港行 ...

期待你個預告節目:like:

居民

braddy 發表於 2011-6-29 01:30
期待你個預告節目

:disagree:禾太累了...:laugh:但我一定插架...留返明晚先插...:bye:我七一放假麻....

:like:但我應承G19幫佢的...{:loveliness:}我有好多朋友系度...就等佢轉告吧.....:like:G20你地想改善國家經濟...除左金融改革之外...最重要的..就系快d取消你地既最低工資..呢d甘既政策...就系最阻礙你地國家既經濟發展...大家而家一步一步甘行返啦...:dizzy:我仲有架仔要幫...我就屎架啦...日日對住甘多數字....:dizzy:發夢都系123456789 10..............

:tell:豬拾九...做左我要你地做d野先啦...:doom:有十個女女就好了....果真若要人似我...除非百個我.....命苦..............

居民

:like:商務及經濟發展局長阿蘇錦樑...你吾知既事..吾好亂甘講野..你吾好再撐d bank..呢d吾系個別問題..消委會幫吾到幾多..你知吾知credit card會衍生咩嚴重既問題嗎??
==============
你吾好用班死蠢官既腦坐呢個官位呀...你系一個聰明的人..理應知道我講乜的...我睇根源性問題由始至終都系由底睇起的..因為甘樣先可以預防勝於治療..吾會頭痛醫頭..腳痛醫腳...

請蘇生你記住..千奇吾好做個蠢官...用下個腦先發表...d bank同地產佬吾系你老板...阿爺同市民先系你老細...

居民

小女女 發表於 2011-6-30 02:17
商務及經濟發展局長阿蘇錦樑...你吾知既事..吾好亂甘講野..你吾好再撐d bank..呢d吾系個別問題..消委 ...

已經好蠢無得救;P

居民

braddy 發表於 2011-7-2 12:33
已經好蠢無得救

:cool:如果佢聽話的...系仲有得救...
me救既吾系呢炸死蠢官...系救已經陷入水深火熱既小市民...同阿爺要維護系一國兩制下香港既穩定....

:disagree:但我冇鬼用既身子又病了....搞到我個心臟入哂箘..個心痛到不得了...等我抖一陣..一陣我就可以講到了...:cry:感冒箘入心...搞到心臟痛..都不及我見到的真人真事果種心痛....

:surrand:大家幫我祈禱...求下個天吾好再俾我見到d甘淒涼既事啦......:dizzy:我就黎頂吾順了...

居民

小女女 發表於 2011-7-2 21:51
如果佢聽話的...系仲有得救...
me救既吾系呢炸死蠢官...系救已經陷入水深火熱既小 ...

多o的休息,避免勞氣.
特衰政府5值得你勞氣.

您需要登錄後才可以發表回應 登錄 | 免費註冊

GMT+8, 2024-5-3 07:44

© 2015 SSKYN

回頂部