打印 上一篇 下一篇

[港澳新聞] 男士侍產假突破 明年交立會討論

字體大小: 正常 放大

3萬

3萬

公民

【明報專訊】工聯會立法會議員昨日與勞工及福利局長張建宗會面後,引述局長明確表示政府已積極研究男士侍產假立法問題,並承諾明年初向勞工顧問委員會(勞顧會)及立法會提交研究結果。

工聯會爭取7天假工聯會立法會議員王國興及潘佩璆,昨日與「香港男士協會」及張建宗會面。王國興引述張建宗在會上表示,政府已積極研究有關男士有薪侍產假立法,現正就一些條文諮詢律政司。政府答應明年初將研究報告交勞顧會,並提交立法會討論。

王國興坦言,在今屆立法會會期即明年中前完成立法「並不樂觀」,但滿意政府終於交出立法時間表,認為是重要突破,他們將繼續爭取至少7天男士有薪侍產假。

政府就條文諮詢律政司王國興說,工聯會自2006年起爭取男士有薪侍產假,並指現時全球已有逾48個國家或地區,以不同形式設立男士侍產假,鄰近如內地已設立男士有薪侍產假,北歐部分地區更容許男士侍產1至2年。王認為香港一直只鼓勵企業自發參與,但較少中小企實行,香港的立法程序亦相對緩慢。

http://news.sina.com.hk/news/2/1/1/2442543/1.html

唔顧個大都要照顧個細!

家與國的夢不結束,偏偏一顆心抗拒屈服!

居民

我系女人...我反對!!我都吾贊成男人有產假放..身體系個人的...仲咩我生仔...要個老公陪我坐月???呢個理由跟本吾可以立入勞工法例裡...甚麽叫做法...系個人一個負責既行為...我犯法...又系吾系要我既家人頂罪??

3萬

3萬

公民

放假照顧家人,應該可能接受.

居民

morris_2007 發表於 2011-9-22 14:16
放假照顧家人,應該可能接受.

:surrand:老婆老公有病假時...系咪都要有有薪病假???要照顧家人...可以拎冇薪假的麻....
呢個方案跟本平衡吾到僱主既利益...甘仲有人去投資香港做生意的??女的已經有產假..男的又要...甘假設我manage既部門有十個人..系同一月內...甘岩得得橋...有2個女的去生bb...2個男既又話老婆生仔要去拎產假...我既部門得返果六丁友...公司運作會正常嗎??又去邊度塭替工呢???要勞工階層有權益...都要雙方平衡到先得架~~

d死政棍為求選票...從冇諗到點去平衡雙方利益..佢地連基本既法例都吾知道為何物...

3萬

3萬

公民

生b要用錢,無薪假無疑是好心做壞事.

居民

morris_2007 發表於 2011-9-22 14:52
生b要用錢,無薪假無疑是好心做壞事.

:question:而家好多人都系拎無薪假架啦..

:question:生B系個人行為...生得b就要預左要用$$架啦...

:question:呢d理由都可以用黎做法例???

3萬

3萬

公民

文明社會,自然會進步.以前女人生仔邊有產假:Q

居民

morris_2007 發表於 2011-9-22 15:32
文明社會,自然會進步.以前女人生仔邊有產假

:laugh:呢d進步吾好要啦...要進步吾系單靠垃圾會班垃圾的...

3萬

3萬

公民

是否有需要,可交由市民公眾討論!講真,僱主都有老婆仔女,幾日假期係可以接受.

居民

morris_2007 發表於 2011-9-22 16:47
是否有需要,可交由市民公眾討論!講真,僱主都有老婆仔女,幾日假期係可以接受.

跟本呢個所謂既男人產假系多餘的...

3萬

3萬

公民

對於唔理老婆仔女的男人來講,真係多餘:lol

居民

morris_2007 發表於 2011-9-22 17:06
對於唔理老婆仔女的男人來講,真係多餘

:surrand:如果系鍚老婆的..都吾系果幾日去鍚呀???

3萬

3萬

公民

通常係錫個b多:lol

居民

morris_2007 發表於 2011-9-22 17:28
通常係錫個b多

:cool:鍚個b只用果幾日鍚嗎??

3萬

3萬

公民

剛出世,係特別錫:kiss:

居民

morris_2007 發表於 2011-9-22 18:01
剛出世,係特別錫

:laugh:做你個b好橙呀...只系俾你love果幾日...{:1_1:}一個家吾系得果幾日架...

3萬

3萬

公民

無話唔:kiss:,係頭幾日特別:kiss:

居民

morris_2007 發表於 2011-9-22 18:13
無話唔,係頭幾日特別

:lol特別鍚就用你自己d大假放先叫錫佢架...

3萬

3萬

公民

幾日假期,當做禮金.

居民

morris_2007 發表於 2011-9-22 18:42
幾日假期,當做禮金.

:lol叫老板俾封bb利是好過啦...
:sleepy:用自己d大假啦...

您需要登錄後才可以發表回應 登錄 | 免費註冊

GMT+8, 2024-5-15 22:27

© 2015 SSKYN

回頂部