打印 上一篇 下一篇

[新聞報道] 惡搞廣告諷「凸首選舉」

字體大小: 正常 放大

3萬

3萬

公民

扮姜大衛賣保險【明報專訊】網絡創作真係層出不窮,近期城中熱話嘅特首前哨戰,都成為網民發揮創意嘅對象。Emily噚日喺YouTube無意中發現到一段短片都幾有趣,網民藉藝人姜大衛「過橋」,將佢最近幫人壽保險公司拍咗嘅一輯廣告,改編成諷刺「凸首」選舉嘅短片,上載一日已經有超過8500人次收看!

呢個叫umoviegroup嘅YouTube用家,個幾星期前就上載咗段短片諷刺新政府總部,有成10萬網民人次「撐場」。今次嘅新作,一開始就話「做緊官又唔見你落區,辭咗職先嚟落區,但係又未參選唔知為乜落區嘅你,請關注以下信息」,嘩,擺明諷刺緊某人喎!

段片之後就模仿姜大衛個保險廣告,用好似介紹保險咁嘅方式介紹「凸首」選舉,諷刺「凸首」選舉被人操控,唔使智商、唔理民望,只要面皮夠厚、夠服從就有得受你玩,仲好大膽話「唔會因為有個婦人轉軚而踢你出局」、「夫婦同時見報  可加同情分」。網民仲搞咗個假熱線「4670 9394」,係咩意思?畀啲貼士大家「死佬出嚟……」,其餘自己諗吓喇!

http://news.sina.com.hk/news/2/1/1/2467801/1.html

粒糖;P

家與國的夢不結束,偏偏一顆心抗拒屈服!

居民

:laugh:條條fing.....
:sleepy:阿爺千奇咪揀佢呀...隻死煲呔透過佢放炸旦架...早排佢見港英舊電池鐘士元你都知咩事啦....

:surrand:本身都支持范媽媽的...但而家范媽媽俾我既直覺系吾多好....如果佢真系為左香港好...佢真系冇理由支持個低b的....我吾會支持呢兩個人做特首....

反之,我更加會支持CY....以佢既能力....系可以抗衡到班走狗...

1萬

1萬

公民

律   師

小女女 發表於 2011-10-20 13:02
條條fing.....
阿爺千奇咪揀佢呀...隻死煲呔透過佢放炸旦架...早排佢見港英舊電池鐘士元你 ...

我都支持CY

您需要登錄後才可以發表回應 登錄 | 免費註冊

GMT+8, 2024-5-4 22:15

© 2015 SSKYN

回頂部