打印 上一篇 下一篇

[港澳新聞] 渣馬流動廁 誤入同胞數

字體大小: 正常 放大

3萬

3萬

公民

【明報專訊】因為雙非孕婦湧港,佔用本地孕婦資源,觸發嘅中港矛盾問題未解,蝗蟲論更被唔少網民掛喺口邊,日前就有網民上載一張應該係喺尖沙嘴海防道影嘅相,見到成排流動廁所喺度,質疑「廁所長城」係為應付蝗蟲周街便溺而設,仲大叫好臭。

葉劉fb反歧視留言 愈反愈多

不過,唔少細心嘅網民留言話,呢排廁所應該係為應付周日渣打馬拉松而設嘅,與蝗蟲無關,批評有人唔查清楚就亂嚟造謠煽風點火,十分不該。

但呢個世界,唔係你想理性就理性,好似新民黨主席葉劉淑儀噚日喺facebook話,發現有啲網友喺佢專頁發表歧視內地人嘅言論,以「一竹篙打一船人」態度,標籤佢哋係蝗蟲云云,葉太呼籲大家唔好留呢類帶有歧視、人身攻擊嘅言論,不過葉太此帖一出,引來更多網民不滿、互罵,真係唔知點收科喇。

網民促煲呔任內解決雙非要頭痕嘅唔止葉太,蝗蟲論一出,有心人就搵番1950年美國《時代》雜誌封面,原來當年本雜誌已將已故國家主席毛澤東與「蝗蟲」 一齊做封面,有網民就惡搞呢個封面,將毛主席變成特首曾蔭權,提醒佢今年中落任前要解決雙非孕婦問題,唔好走數喎。

http://www2.news.sina.com.hk/news/2/1/1/2569988/1.html

屈得就屈.

家與國的夢不結束,偏偏一顆心抗拒屈服!

居民

廢青言論,不負責任.
和諧的含義
禾口言皆 - 人人有食飯的權利,人人有說話的權利

您需要登錄後才可以發表回應 登錄 | 免費註冊

GMT+8, 2024-5-9 10:13

© 2015 SSKYN

回頂部