打印 上一篇 下一篇

警車偷雞過隧道 知法犯法須嚴懲

字體大小: 正常 放大

3萬

3萬

公民

【東方日報專訊】功夫茶平時經過連接荃灣梨木樹同沙田大圍嘅城門隧道,成日見到一個莫名其妙嘅現象,好多警車無論係四個轆抑或兩個轆,都會兜一個大圈駛入行政大樓,而唔係依循正常途徑過隧道。本來呢,功夫茶以為係「工作需要」,駛入行政大樓可能係差人做嘢,平民百姓梗係唔知佢哋做乜東東啦。

哈,謎團終於解開,多得記者踢爆,原來警車駛入行政大樓嘅真正目的係「走後門」!

正常情況而言,警車並無特權,過隧道必須同民用車輛一樣畀錢,一係直接繳付現金,一係遞上「隧道代用券」,再唔係就申請自動繳費系統,咁就慳番停車呢一個麻煩動作。不過如果你喺梨木樹隧道入口靠左駛入行政大樓,就可以繞過所有收費亭,費用全免,即係偷雞。

本報記者日前一連幾個早上駐守城門隧道收費亭附近視察,曾經見過一個早上短短三粒鐘之內,居然有十幾架警車利用呢一條「特別通道」,其中只有一架亮起閃燈,代表有事執勤。

偷雞唔畀錢過隧道已經係一個問題,好衰唔衰經過行政大樓駛入隧道必須靠右連切四、五條行車線。你知啦,城門隧道車水馬龍,出入車輛不知凡幾,唔係個個司機都會意識到左邊會有警車失驚無神殺出嚟吖嘛,萬一唔覺意造成交通意外咁點算呢?

記者跟手走去行政大樓嘅「特別通道」視察啦,係就係見到好多職員走來走去呀,不過對於警車走後門全部無動於衷。好明顯嘞,濫權行為司空見慣,職員惟有隻眼開隻眼閉囉。

呢嗱嗱嗱,嚴格而言警車偷雞過隧道唔畀錢係唔會構成「利益衝突」嘅,警察叔叔冇可能中飽私囊,事關即使繳付現金或者代用券,最終都係公帑埋單。警車走後門最有可能嘅動機係貪方便,事前懶得申領,事後省得報告。之不過咁,小數怕長計喎,隧道收入假如因此減少,有可能羊毛出在羊身上,萬一城門隧道以收支平衡作為加價藉口,咁咪害到升斗小市民一殼眼淚?所以咯喎,立法會保安事務委員會委員陳克勤狠批得一啲都冇錯,佢話警員咁嘅行為係知法犯法!

唉,開講都有話啦,小時偷針,大時偷金。有人可能會覺得警車走後門過隧道係好小事,不過當警務人員習慣成自然,濫權行為有機會由小變大,咁就弊傢伙嘞。記唔記得六、七十年代嘅腐敗警隊呀?當時一個警察食一餐霸王飯係好小事o架咋,不過形成嘅結構性貪污文化就非常之咁大鑊,大大損害成個社會嘅正常運作。

喂喂喂,警隊新進一哥曾偉雄紮職之後咪講過嘅,對付違法者佢係「鷹派」。如果係咁就好嘞,麻煩一哥以鷹派作風處理走後門過隧道嘅違法者,功夫茶絕對唔介意嚴肅懲處,話晒香港都係法治之區吖嘛,一定唔容許警務人員知法犯法!

http://www2.news.sina.com.hk/news/2/1/1/2007388/1.html

差佬問題又一單:@

家與國的夢不結束,偏偏一顆心抗拒屈服!

公民

morris_2007 發表於 2011-2-8 11:34
【東方日報專訊】功夫茶平時經過連接荃灣梨木樹同沙田大圍嘅城門隧道,成日見到一個莫名其妙嘅 ...

點解差佬成日出問題?

您需要登錄後才可以發表回應 登錄 | 免費註冊

GMT+8, 2024-5-16 14:31

© 2015 SSKYN

回頂部