打印 上一篇 下一篇

海泥再造磚回用啟德項目

字體大小: 正常 放大

3萬

3萬

公民

房署話自行研發嘅海泥再造磚無論抗壓、防滑、吸水等標準同傳統地磚相同
圖為地盤工人以再造磚鋪地(葉家豪攝)

【明報專訊】爛泥成為綠色建材。房屋署嘅啟德地盤前身係填海得嚟嘅啟德機場,但當年填海無清理海牀上嘅海泥,房署起樓時前後共挖出1.5萬立方米海泥,相等於6個標準游泳池容量。助理房屋署長林思尊話海泥具黏性,含水量好高,好難應用喺工程建造,但如果丟去堆填區又唔環保。於是房署舊年已經將1.2萬立方米海泥轉做地盤填土,剩低嗰3000立方米海泥,房署、承建商同港大研究一年後創製成「海泥再造磚」,用於啟德1A地盤上。

同傳統磚標準相同

林思尊話,呢種磚係透過海泥,加入特定比例嘅英泥、碎石同塑化劑製成,同傳統磚塊嘅抗壓、防滑等標準相同,房署已經因應地盤製作4種唔同用途嘅再造磚,數量超過38萬塊,大部分用喺地盤鋪地、花槽壆等。

林思尊話呢種磚研發費約200萬元,另外平均每塊磚成本4.5元,較傳統磚塊4蚊貴一成多,但就避免將海泥扔去堆填區,而且房署可以喺地盤內自行製造,每日產量達1400塊,減低運輸成本之餘又可減少購入傳統磚塊;未來房署會推行到其他有海泥嘅地盤,例如將軍澳地盤使用。

http://news.sina.com.hk/news/20121227/-2-2857524/1.html

最終係慳錢!
家與國的夢不結束,偏偏一顆心抗拒屈服!

1萬

1萬

公民

律   師

報紙用口語寫作,我沒有看錯吧?

您需要登錄後才可以發表回應 登錄 | 免費註冊

GMT+8, 2024-5-4 09:08

© 2015 SSKYN

回頂部