打印 上一篇 下一篇

[公民黨] 區議員表現受質疑 莊姐開會時間得兩成

字體大小: 正常 放大

3萬

3萬

公民

區議會選戰漸近,公民黨已決定派四十二人馬上陣搶位,屬於「阿姐級」嘅陳淑莊,亦開始重施故伎在山頂馬路「企街」,見有汽車駛過就揮手點頭,好似好勤力咁。莊姐忽然瞓身,但佢做咗幾年區議員,究竟表現係點?一位有心人整理佢過去四年喺區議會會議嘅出席時間,發現一年短過一年,到今年平均出席時間只有19%,即係有八成時間唔見影,都算離譜。

根據議員開會時間統計表,莊姐當選山頂區區議員頭一年(○八年),平均出席會議時間達83%,都算唔錯,但跟住幾年,就每下愈況,到去年減至只有33%,今年更再減近半。其中一次會議,佢坐咗七分鐘就閃走,可能趕住去做更重要嘅事,亦可能區議會嘅嘢太濕碎,總之簽完到張櫈未熱就離場。

開會紀錄顯示,陳淑莊出席會議時間逐年減少,今年減到19%,有次會議只坐咗七分鐘,經常見到佢張空櫈(下圖)。

有心人仲指,莊姐試過在會議提出議題後就離開,自己無參與討論,交由其他黨議員代佢投票;有時發言亦自說自話,唔等官員答覆就走人。佢採取呢種「快速開會法」,平均坐唔到一粒鐘,夠晒慳力省時間。

至於在區內搞活動,心水清人士只記得佢舉辦過一次電器回收活動,唔覺有其他搞作。講到地區功績,其他區議員點都有啲「成功爭取」,但莊姐嘅橫額都係政治口號為主,如打倒地產霸權之類,關乎地區問題嘅好少。

莊姐對地區問題少理,但對政治大議題就口水極多,例如支持五區公投、反對立法會替補機制建議、撐外傭取得居留權、開放高級私人會所畀公眾等等,公民黨班同路人當然好啱聽,但山頂區多數居民就好唔順耳,唔覺得佢代表自己嘅心聲。

莊姐今次再出戰山頂區,為咗爭取選票,未來兩個月好可能提多啲地區議題,但居民眼睛雪亮,對佢實際為地區做咗乜,大家心裏有數。

反駁:次次會議有到本刊就上述質疑詢問莊姐,佢話○八至一一年間區議會開咗二十六次會,佢出席二十五次,出席率達九成幾,絕對唔低。

對於出席會議時間,佢叫記者check晒所有議員嘅紀錄,就知道佢係咪低。問及點解佢有時開會坐一陣就走人,佢解釋話,區議會一啲會議同立法會撞期,佢冇法兼顧,所以要早走。至於佢同公民黨嘅政見唔代表山頂居民心聲,佢話居民有好多種,支持佢哋政見嘅亦唔少。

http://www.eastweek.com.hk/index.php?aid=15189

應該只出兩成人工俾佢:shutup:

家與國的夢不結束,偏偏一顆心抗拒屈服!

居民

:bye:呃納稅人$$既垃圾...

居民

招你 唉是旦

小女女 發表於 2011-9-22 12:43
呃納稅人$$既垃圾...

仲衰過佢地口中既建制派議員:dizzy:
To某人:eitnuA iH

您需要登錄後才可以發表回應 登錄 | 免費註冊

GMT+8, 2024-5-4 06:06

© 2015 SSKYN

回頂部