打印 上一篇 下一篇

[其它政黨] 還押黃之鋒網上千字文 數欠債張秀賢10年前有迹可尋

字體大小: 正常 放大

3萬

3萬

公民

早前有網民鬧爆前學民思潮成員、元朗前區議員張秀賢借錢唔還,連涉初選案仍在還押嘅前學民召集人同前香港眾志秘書長黃之鋒,都話今時今日有人對張嘅評價,早喺於10年前已有迹可尋,仲將疑點逐一講出嚟,話過往冇公開過,但當事態嚴重到咁嘅地步,佢覺得該更整全地呈現,引以為鑑。

黃之鋒今晚(2日)喺社交平台上載千字貼文,講述張秀賢被追債事件。佢話唔少報道簡述張係前學民成員同埋「曾與黃之鋒並肩」,查實學民運作將近5年,張只係待過一年半左右。

點解10年前有迹可尋?貼文中話早喺2013年入秋前後,正值學民內部職位嘅換屆選舉,當時張秀賢未能連任學民發言人,期間發生兩件事情值得斟酌,其一係張喺書展經「Roundtable」推出新書《90後是咁樣的》文集,當中8成輯錄文章都係來自多位學民成員撰寫,然而所得版稅卻由張一人淨袋,惹起組織內非議;其二喺換屆投票前嘅質詢環節,張既不承認亦不否定自己有跟建制陣營嘅「中間人」打交道,遭同儕質問「你點睇被統戰收編?」事隔多年仍記得張回應時含糊其詞,支吾以對卻又情緒激動,結果佢喺落選後就退出學民。

黃又話到咗2014爆發違法佔領中環行動(佔中),期間同政府官員面談嘅5個學聯代表,並唔包括張秀賢在內,張當日只擔任集會司儀,據悉亦因為有同輩擔心張同「中間人」過從甚密有關。喺佔中後知道有關資訊,黃亦感不解同驚訝,點解張喺學民同學聯先後都出現「金錢爭議」同「建制往來問題」,之後對更加謹慎。

去到2017年尾,張以一身全藍色衣着打扮參加新界東補選嘅民主派初選,黃選擇咗支持另一候選人,部分「支持學生、支持年輕人」嘅長輩問佢點解唔為同門出身嘅張站台,當時佢嘅判斷仍係唔需要公開直斥張嘅不是。為保陣營團結,若對其他人嘅品格作出公開評斷,覺得唔太合適,但時至今日,債主湧現兼任職親中機構曝光後,倒會想,若果以前表明對張嘅睇法,會唔會少啲人「中伏」呢?

東網
家與國的夢不結束,偏偏一顆心抗拒屈服!
您需要登錄後才可以發表回應 登錄 | 免費註冊

GMT+8, 2024-4-24 20:05

© 2015 SSKYN

回頂部